Vücut Tipine Göre Beslenme
02/07 2019

Vücut Tipine Göre Beslenme

 

Herkesin kendine göre bir diyet programı olmalı. Diyet programınızda belli başlı maddeler elbette var. Yağlı yemek yememek, abur cuburlardan uzak durmak, mutlaka kahvaltı yapmak, bol bol protein sağlayan besinleri tercih etmek… Fakat bunlara ek olarak atlamamanız gereken bir durum daha var ki o da vücut tipiniz. Vücut tipinize göre beslenip, buna göre uyguladığınız egzersiz programlarıyla ideal ölçülerinize kavuşabilirsiniz. İşte sporcuların vücut tipine göre beslenme detayları...

Elma vücut tipi

Eğer üst vücudunuz alt vücudunuzdan daha kalın ve geniş, bacaklarınız ise daha inceyse siz elma vücut tipine sahipsiniz. Muhtemelen ağırlığın çoğu karın ve bel bölgenizde toplanmış durumda. Elma tipi vücuda sahip olduğunuz için kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmalısınız. Ayrıca protein kaynaklarına da ihtiyacınız var.

Kahvaltı: Protein dolu bir kahvaltı yapmak için yumurta, süt ürünleri tüketebilirsiniz. Fındık ezmesi de kahvaltınızın vazgeçilmez kahramanı olabilir. Eğer kahvaltılarda kahve tercih ediyorsanız, kafeini hayatınızdan çıkarmak için acele etmelisiniz.

Öğle yemeği: Öğle yemeğinde mutlaka salata tüketmelisiniz. Zeytinyağlı salataların vazgeçilmez malzemesi olan lahana ve marul gibi sebzeler, sizi hem tok tutmaya hem de yeterli besin değerini elde etmenize yeter. Atıştırmalık olarak kabuklu yemişler açlık hissinizi gidermenize yardımcı olacaktır.

Akşam yemeği: Akşam yemeği menünüz de olabildiğince sebze ağırlıklı olmalı. Tabağınızda mutlaka sebze bulundurmalısınız. Ek olarak yağsız sığır eti, tavuk ve balıktan da yardım alabilirsiniz.  

Uzak durun: Muz, kavun, incir, üzüm, patates, bezelye, havuç, mısır, pirinç, beyaz un, hamur işi, alkol, kafein, şekerli yiyecek-içeceklerden uzak durun.

 

Armut vücut tipi

Bol bol basen ve kalça bölümünüzden şikâyet ediyor ve üst kısmınızın gayet ince olduğunu düşünüyorsanız siz armut vücut tipine sahipsiniz ki rahatlayın, büyük bir çoğunluk bu vücut tipine sahip. Ama egzersizler yanında beslenmenize de dikkat etmeniz gerekiyor. Sizin için de belli bir beslenme programı bulunuyor.

Kahvaltı: Yüksek yağlı ürünlerden kaçınmalısınız. Yağlı peynir ve yağlı süt mutlaka uzak durmanız gereken şeyler. Tabii ki protein açısından bunlar önemli ama kahvaltıda yağdan uzak meyve ağırlıklı beslenmeye dikkat etmelisiniz. Meyveli yoğurtlar sizin için harika seçenekler olabilir ya da yoğurdunuza yulaf karıştırabilirsiniz. Böylece yeterli proteinle spor performansınızı da yükseltebilirsiniz.

Öğle yemeği: Sizin en ihtiyacınız olan şey lif. Çünkü sindiriminizi bir şekilde düzene sokmanız gerek. Lifli sebzelerden oluşan sebze yemekleri, lezzetli öğle yemeği menüleriniz arasında bulunmalı. Kabak, brokoli, bezelye gibi lif oranı yüksek sebzeler hem aklınızda hem de tabağınızda bulunsun.

Akşam Yemeği: Kara buğday, kahverengi pirinç harika bir lif ve demir kaynağı. Hem formunuzu korumak hem de enerjinizi arttırmak için, esmer pirinçten elde edilen pilav ve çorbalar yapabilirsiniz. Bunun dışında yine yağ oranı az tavuk göğsü ve yağsız kırmızı et tercihleriniz arasında bulunabilir.

Uzak durun: Östrojen salınımını artıran besinleri öğünlerinizde daha az kullanarak ya da tüketmeyerek vücut tipinize uygun bir şekilde beslenmiş olursunuz. Kafein, alkol, fermente edilmemiş tofu, soya, keten tohumu, adaçayı… Bu besinleri tüketmeyi düşünmemelisiniz bile.

Kum saati vücut tipi

Vücut tipleri içinde en ideali olan kum saati vücut tipindeyseniz şanslısınız. İnce bir bel, basenleri olmayan bir kalça ve ideal omuzlara sahipsiniz. Formunuzu mutlaka korumanız gerekiyor. Bunun için spor yapıyorsanız sizi hem enerjik tutacak hem de formunuzu koruyacak öğünler tavsiye ediyoruz.

Kahvaltı: Evet, formdasınız ve bunun için kendinizi korumalısınız. Kahvaltınızı genellikle tahıllarla yapabilirsiniz. Peynir, yumurta gibi ürünleri tüketebilirsiniz. Siz de kafeinden olabildiğince uzak durmaya bunun yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih etmeye özen göstermelisiniz.

Öğle yemeği: Bol bol taze sebzeye ihtiyacınız var. Bunun için en ideal öğle yemeği menünüz salatalardan oluşabilir.

Akşam yemeği: Spor yapıyorsanız protein ihtiyacınızı mutlaka akşam yemeklerinde karşılamalısınız. Hindi, balık, tavuk, barbunya ve çeşitli baklagiller akşam yemeğinizi oluşturabilir. Baharat kullanımı miktarı yönünden diğer vücut tiplerinden daha şanslısınız diyebiliriz.

Uzak durun: Fazla şeker, yağlı etler, rafine ve işlenmiş karbonhidratlar, kafeinli içecekler, süt uzak durmanız gereken besinler.

 

 

 

Hemen İletişime Geç

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki numaradan bize ulaşabilirsiniz.

0212 875 27 81